ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΤΟ ΕΓΩ ΤΟΥ ΣΕΦ

Επειδή σιγά – σιγά μπαίνουμε σε νέα γαστρονομική σεζόν και πολλά θα δουν τα ματιά μας και θα γευτεί ουρανίσκος μας, κάθομαι και <κουταλομετρώ> όπως έλεγε και η γιαγιά μου τις αναδυόμενες αναμνήσεις του καλοκαιριού. Η πιο γλυκιά και δυνατή ήταν εκείνη η μαγείρισσα στο εστιατόριο ΜΕΖΕ ΜΑΖΙ της Σύρου. Την παρατηρούσα δυο ολόκληρες ημέρες, έπεφτα πάνω στο μετρημένο της περπάτημα καθώς κουβαλούσε μόνη της τα ψώνια για την καθημερινές της μαγειρικές. Μετά γεύτηκα το φαγητό της, μεστό, ουσιαστικό, με μυρουδιές των Κυκλάδων ποτισμένο. Πολλά πιάτα <ακροβατούν> σε μια επικίνδυνη ισορροπία στο πάντρεμα περίεργων υλικών, αλλά καταπίνοντας την τελευταία μπουκιά καταλαβαίνεις ότι το φινάλε με μαγικό τρόπο είναι απόλυτα επιτυχημένο. Σημειώστε το όνομα της την λένε ΜΑΡΙΑ ΚΡΙΝΑ και ότι αγγίξει αντανακλά την συναρπαστική σπινθηροβόλα ενέργεια του ανθρώπου που ταΐζει το κοινό με το διακριτικό πάθος για το φαγητό και όχι με το εγώ του. Αυτά διότι μπαίνουμε σε νέα γαστρονομική σεζόν και συντρέχει κίνδυνος μέγας να γευθούμε ξανά φαγάκια με επίκεντρο το ΕΓΩ του σεφ! Και αυτό σε άλλες εποχές μπορεί να ήταν συναρπαστικό αλλά τώρα δεν είναι η <ουσία> των καιρών που ζούμε…

Μυρσίνη Λαμπράκη, http://mirsini.gr
Σεμινάριο 6/10

Ήταν ένα πολύ όμορφο απόγευμα. Ξέφυγα από την καθημερινότητα – άλλωστε η μαγειρική είναι θεραπευτική.
Πιστεύω ότι το ‘χεις με τη διδασκαλία. Άμεση, λίγα λόγια και εύστοχα. Πολύ οργανωμένο μάθημα, χωρίς να διαφαίνεται άγχος ή οποιαδήποτε ανασφάλεια. Μας οδήγησες να φτιάξουμε κάτι, ανεξάρτητα αν ο καθένας από μας ξέρει να …κουζινεύει. Έδωσες στους συμμετέχοντες βήμα για να πουν τη γνώμη τους ή να ρωτήσουν οτιδήποτε, βάζοντας τα όρια εκεί που χρειάζεται να είναι.
Η φιλοξενία του μαγαζιού ήταν επίσης υποδειγματική. Ένιωσα πολύ οικεία.
Ομολογουμένως ο εξαερισμός ήταν ένα θέμα στην επικοινωνία αλλά πιστεύω θα διορθωθεί.
ΓΜ


Ήταν υπέροχα! μου άρεσε πολύ η εμπειρία να μαγειρεύω με παρέα.. και συνταγές πολύ βοηθητικές στο να φτιάξεις κάτι υγιεινό και πεντανόστιμο! περιμένουμε το επόμενο…..
ΤΚ
Σεμινάρια στη Βαρδάκειο Σχολή Ερμούπολης

Η εμπειρία μου με την Μαρία Κρινά ως δασκάλα υγιεινής διατροφής ήταν αποφασιστικά θετική στη ζωή μου και στη διατροφή μου ειδικότερα. Η Μαρία έχει μια πολύ καλά εμπεριστατωμένη και οργανωμένη γνώση για τη διατροφή, τα είδη τροφών, τα βότανα, τα μπαχαρικά, τη χρησιμότητα και σημασία τους στην υγεία μας,  τους σωστούς συνδυασμούς τόσο των τροφών όσο και των μπαχαρικών και βοτάνων που συνδυάζονται με αυτές.

Επιπλέον και πολύ σημαντικό χαρακτηριστικό της είναι  ότι έχει μια ολιστική θεώρηση των τροφών  και πώς λειτουργούν σε επίπεδα ψυχολογικής και ενεργειακής προσέγγισης  καθώς και συνειδητής στάσης από μεριάς μας κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας και της ώρας του φαγητού στο τραπέζι.

Η Μαρία είναι  καλά οργανωμένη σε κάθε της μάθημα και πάντα  μέσα στα πλαίσια του χρόνου, ανοικτή σε απορίες που λύνει με εμβάθυνση, είναι μεταδοτική και κατανοητή με σοβαρότητα αλλά και ευελιξία.

Ανέκαθεν  διάβαζα και με ενδιέφερε η υγιεινή διατροφή. Παρ’ όλα ήμουν εθισμένη σε διάφορες κακές «γλυκές» συνήθειες δίνοντας στον εαυτό μου πότε ενοχικές σκέψεις πότε άφεση αμαρτιών με αποτέλεσμα τη συσσώρευση περιττών κιλών. Στα μαθήματα που ακολούθησα μαζί της κατάφερα χωρίς κόπο να αποχωριστώ τις κακές μου συνήθειες και να τις αντικαταστήσω με θετικές και κατά πολύ πιο συνειδητές και δημιουργικές.

Σε ευχαριστώ μέσα από τη καρδιά μου και σου εύχομαι να είσαι καλά να συνεχίζεις το σημαντικό έργο που έχεις αναλάβει ώστε η διατροφή μας να γίνει συνειδητή πράξη αγάπης για το σώμα μας.  «Η Διατροφή σου είναι το Φάρμακό σου και το Φάρμακό σου η Διατροφή σου» Ιπποκράτης.

Ελένη