ΣΑΛΑΤΕΣ ΜΕ ΒΟΤΑΝΑ ΚΑΙ ΧΟΡΤΑ ΑΓΡΙΑ

ΕΓΙΝΑΝ / ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ

Σύρος 9/4/2014
Κέντρο χορού Ακροποδητί

Στο σεμινάριο μιλήσαμε για τους “κανόνες” προετοιμασίας της τροφής, ώστε να είναι πλήρης από όλες τις απόψεις. Στο θεωρητικό μέρος αναφερθήκαμε στην αίσθηση της γεύσης, στις βασικές γεύσεις ( γλυκό – ξινό – αλμυρό – πικρό – καυστικό – στυφό – ουμάμι) και δώσαμε επαρκή στοιχεία ώστε τα βότανα και τα χόρτα που δοκιμάστηκαν, να καταταγούν ανάλογα με αυτές σε φύλλα εργασίας. Δόθηκαν βασικές κατευθύνσεις για το συνδυασμό των υλικών για να φτιαχτεί μια ισορροπημένη και γευστική σαλάτα συνδυάζοντας καλλιεργημένα λαχανικά με άγρια χόρτα και βότανα. Αναφέραμε επίσης τις ιδιότητες και τις χρήσεις τους, γιατί τα άγρια χόρτα μπορούν να έχουν πολλές μαγειρικές χρήσεις πέρα από το βράσιμο, με την συλλογή τους να είναι βασικό μέρος της απόλαυσης!

Για να είναι μια σαλάτα ολοκληρωμένη γευστικά χρειάζεται μια σάλτσα, που να της ταιριάζει, οπότε θα δοθούν βασικές συνταγές και θα αυτοσχεδιάσουμε χρησιμοποιώντας τα διαθέσιμα υλικά.

Τελευταίο, αλλά πολύ σημαντικό, απολάυσαμε τις δημιουργίες μας όλοι μαζί, γιατί φαγητό, που δεν το μοιραζόμαστε με click here αγάπη χάνει την νοστιμιά του.

Στο σεμινάριο δοκιμάστηκαν βότανα, λουλούδια και άγρια χόρτα, που συλλέξαμε με περιπάτους στην Άνω Μεριά και αλλού. Επικράτησε μεγάλος ενθουσιασμός και όλοι αισθάνθηκαν μεγάλη έκπληξη για το πόσα φυτά τρώγονται και μάλιστα με τόσο μεγάλο γευστικό ενδιαφέρον. Μετά κάθε ομάδα έφτιαξε και παρουσίασε την σαλάτα της για να την γευτούμε όλοι και να βρούμε την κυρίαρχη γεύση και να δούμε κατά πόσο υπήρχε γευστική ισορροπία. Παράλληλα παρουσίασα τις δικές μου σαλάτες με τις αντίστοιχες σάλτσες.

Περάσαμε καλά, μοιραστήκαμε καινούργιες γνώσεις και δοκιμάσαμε νέες γεύσεις, διασκεδάσαμε και ανανεώσαμε το ραντεβού μας για πιο αναλυτική παρουσίαση και εργασία μετά το φθινόπωρο και τις πρώτες βροχές !!!

Τα βότανα που δοκιμάσαμε ήταν :

Άγριο σέλινο smyrnium olusatrum ( φύλλα, βλαστοί, μπουμπούκια )
Φασκόμηλο καρποί
Κρίταμα crithmum maritimum
Μάραθο foeniculum vulgare
Μάραθο πολτός
Άγριο καρότο daucus carrota
Αγόγλωσος cynoglossum columnae
Μολόχα άνθη malva sylvestris
Περατζούνια lotus edulis
Ραδίκια διάφορα, ταραξάκο
Λαγουδόχορτο pracium majus
Μαργαρίτες άνθη chrysanthenum coronarium
Καρποί lathyrus clymenum